ADVERTISEMENT

Αετός

Ο Αετός: Ένας Οικισμός στα Ακαρνανικά Όρη

Ο Αετός βρίσκεται στο Ξηρόμερο, νοτιοδυτικά της Κατούνας, σε απόσταση 52 χλμ. ΝΑ. από τη Βόνιτσα και 38 χλμ. ΒΔ. από το Αγρίνιο. Κτισμένος στους πρόποδες των Ακαρνανικών Ορέων, ο Αετός προσφέρει μια μαγευτική θέα προς την κοιλάδα του Ξηρόμερου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και αποτελεί το μοναδικό χωριό της τοπικής κοινότητας Αετού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 480 κατοίκους.

Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην τραχιά και πετρώδη βουνοπλαγιά του Ακαρνανικού βουνού Μπούμιστος, σε υψόμετρο περίπου 260 μέτρων. Απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Κατούνα και περίπου 50 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο.

Το χωριό, κτισμένο στα ριζά της βουνοπλαγιάς, προσφέρει καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες και γειτνιάζει με τα χωράφια και τους βοσκότοπους, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για την επιβίωση. Η τοποθεσία του είναι δυσπρόσιτη και προφυλαγμένη ανάμεσα στα ορεινά τμήματα των Ακαρνανικών Ορέων, συνθέτοντας ένα σκηνικό μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Το χωριό διατηρεί την παράδοση του πανηγυριού του Αετού, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το βυζαντινό Κάστρο του Αετού, το οποίο κτίστηκε μεταξύ των 4ου και 6ου αιώνα για να αντιμετωπιστούν οι βαρβαρικές επιδρομές. Το κάστρο εξέπαισε πολλούς αιώνες παρέχοντας προστασία στο χωριό του Αετού.

Μολαταύτα, παρά τον πλούτο της ιστορίας του, το κάστρο εγκαταλείφθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, χωρίς να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του εξακριβώνουν τη σπουδαιότητά του ως οχύρωσης και προσφυγικού καταφυγίου κατά τους αρχαίους χρόνους. Το κάστρο καταλήφθηκε από διάφορους εχθρούς κατά τη διάρκεια των αιώνων, μέχρι να επανακτηθεί από τους Έλληνες κατά την επανάσταση του 1821.

Το κάστρο, με τα εντυπωσιακά τείχη του και τα εσωτερικά δωμάτιά του, παραμένει ένας μαρτυρικός μάρτυρας της παλιάς εποχής. Ο θρυλικός μύθος της αρχοντοπούλας που ξεγελάει τους εχθρούς με τα ακούσματα αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά μυστικά και τις ιστορίες που περιβάλλουν αυτό το μοναδικό ιστορικό μνημείο.

Με την κληρονομιά του και την εκπληκτική του τοποθεσία, το κάστρο του Αετού συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής, προσελκύοντας επισκέπτες και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Η παρουσία του υπενθυμίζει τη σημασία της ιστορίας και του πολιτισμού στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό της περιοχής.

Προτείνουμε:

Πως θα φτάσετε:

Οδικώς
Αεροπλάνο
Στην περιοχή υπάρχει το Αεροδρόμιο Ακτίου, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.

Πoύ θα μείνετε:

Πoύ θα φάτε:

Ποταμός Κεφαλόβρυσος

Καταρράκτης Σεπετός

Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Οικισμός Κορπή

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist