Γράφει, ο Τσουμερκιώτης Δημήτριος, Γυμνασιάρχης Μοναστηρακίου, Θεολόγος
Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, μία από τις σημαντικότερες Θεομητορικές εορτές της Ορθοδοξίας, τιμάται με εξαιρετική λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Η γιορτή αυτή, γνωστή και ως το “Πάσχα του καλοκαιριού,” έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πιστούς, καθώς αναφέρεται στην εκ γης μετάσταση της Παναγίας στον ουρανό, κοντά στον Υιό της, τον Ιησού Χριστό.
Η Παναγία είναι η Μητέρα του Χριστού και το πρόσωπο που ένωσε τα επίγεια με τα επουράνια. Στη μήτρα της σαρκώθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού, «γενόμενος άνθρωπος». Η Παναγία ενσαρκώνει την απόλυτη μητρική αγάπη και την παρηγοριά που η Εκκλησία προσφέρει στους πιστούς. Γι’ αυτό και οι Πατέρες της Εκκλησίας την χαρακτηρίζουν ως γέφυρα, κλίμακα, μεσίτρια και καθέδρα του Βασιλέως Χριστού. Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς την εξυμνούν με όμορφα επίθετα, οι αγιογράφοι την απεικονίζουν με τα πιο ωραία χρώματα, και οι υμνογράφοι την εξυμνούν με μοναδικές μελωδίες.
Με την Κοίμηση της Θεοτόκου, η Ορθοδοξία τιμά την μετάσταση της Παναγίας στον ουρανό. Αν και η Παναγία κοιμήθηκε ως άνθρωπος, μετατέθηκε στον ουρανό, δίπλα στον Υιό της, ο οποίος πραγματοποίησε την κατά πρόληψη ανάστασή της. Η παράδοση της Εκκλησίας μας αναφέρει ότι η Παναγία ειδοποιήθηκε από τον Αρχάγγελλο τρεις ημέρες πριν ότι θα κοιμηθεί. Έτσι, ετοίμασε τα πάντα, κάλεσε τους γείτονες της για να τους χαιρετήσει και ζήτησε να κηδεύσουν το σώμα της. Στο τέλος, παρέδωσε την ψυχή της στον Υιό και Κύριό της, τον Ιησού Χριστό.
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου απεικονίζει τον Ιησού να κρατάει ένα βρέφος, που συμβολίζει την ψυχή της Παναγίας. Ο Χριστός, απόδειξη της αγάπης και τιμής προς τη Μητέρα Του, δεν έστειλε ούτε άγγελο ούτε αρχάγγελο για να παραλάβει την ψυχή της, αλλά ήρθε ο ίδιος. Ένα άλλο θαυμαστό γεγονός που αναφέρεται στην παράδοση είναι ότι οι Απόστολοι συγκεντρώθηκαν κοντά της την ώρα της Κοιμήσεως. Μεταφέρθηκαν από τα σύννεφα του ουρανού και ήρθαν για να τιμήσουν και να κηδέψουν το σώμα της Παναγίας. Στην κηδεία της, όλοι θρήνησαν γοερά και ενταφίασαν το σώμα της σε σημείο που η ίδια είχε υποδείξει.
Ο Απόστολος Θωμάς, σύμφωνα με την παράδοση, δεν ήταν παρών στην κηδεία της Παναγίας. Όταν επέστρεψε, ζήτησε να προσκυνήσει το σώμα της, αλλά δεν το βρήκε στον τάφο παρά μόνο τη Ζώνη της. Η Θεοτόκος αναστήθηκε με τη δύναμη του Υιού της, ο οποίος την πήρε κοντά Του στον ουρανό και την έβαλε στα δεξιά Του. Από τότε, η Παναγία αποτελεί την μεσολαβήτριά μας προς τον Δεσπότη Χριστό, προσευχόμενη αδιάκοπα για τη σωτηρία μας.
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την Μητέρα της Ζωής, να δοξάσουμε τον Τριαδικό Θεό και να αντλήσουμε δύναμη και ελπίδα για την καθημερινότητά μας. Η Παναγία είναι σύμβολο αγιότητας και καθαρότητας, και η μεσολάβησή της προς τον Θεό είναι αδιαμφισβήτητη. Η προσευχή μας προς Αυτήν, με πίστη και σεβασμό, αποτελεί έναν τρόπο να ζητήσουμε την προστασία και τη βοήθειά Της σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε.
Εύχομαι σε όλους καλό Δεκαπενταύγουστο με την Παναγία σκέπη και βοήθεια!