Η πανώλη των αιγοπροβάτων έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα δυσχερές περιβάλλον για την αγορά κρέατος στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες. Από τις 29 Ιουλίου, η επιβολή καθολικής καραντίνας σε όλα τα κοπάδια της χώρας είχε ως στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανώλης. Αυτό το μέτρο, ωστόσο, είχε ως συνέπεια την αναστολή της μετακίνησης αιγοπροβάτων για σφαγή, αναπαραγωγή και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, δημιουργώντας μια αναταραχή στην αγορά και προκαλώντας σημαντική μείωση στην προσφορά αρνίσιου και πρόβειου κρέατος.
Από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει μερικώς, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την άρση της καραντίνας στις περιφερειακές ενότητες της χώρας όπου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές θα επιτραπεί η μετακίνηση των αιγοπροβάτων προς σφαγή, προσφέροντας μια ανακούφιση τόσο στους κτηνοτρόφους όσο και στους καταναλωτές.
Η Επίδραση της Πανώλης στην Αγορά Κρέατος
Η επιβολή της καραντίνας συνέπεσε με την περίοδο του 15αύγουστου, γνωστή και ως το “Πάσχα του Καλοκαιριού”, μια εποχή όπου η κατανάλωση αρνίσιου και πρόβειου κρέατος είναι παραδοσιακά αυξημένη. Ωστόσο, φέτος, οι Έλληνες καταναλωτές αναγκάστηκαν να περιοριστούν σε άλλα είδη κρέατος, όπως το χοιρινό, το βόειο και το κοτόπουλο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση στον τζίρο των κρεοπωλείων, που υπολογίζεται στο 30%, ενώ οι ψησταριές υπέστησαν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, φτάνοντας το 80% των εσόδων τους. Η απουσία αρνίσιου και πρόβειου κρέατος από την αγορά ήταν καταλυτική για την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων, καθώς αυτές βασίζονται κατά κύριο λόγο στην πώληση αυτών των προϊόντων.
Η απόφαση του Υπουργείου για μερική άρση της καραντίνας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αγορά κρέατος. Μέχρι σήμερα, 11 περιφερειακές ενότητες της χώρας παραμένουν σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων πανώλης, ενώ από τη Δευτέρα θα επιτραπεί η σφαγή αιγοπροβάτων στις υπόλοιπες 41 περιοχές. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προσφοράς κρέατος στην αγορά, κάτι που είναι αναγκαίο για την επάρκεια και τη σταθερότητα των τιμών.
Οι Περιοχές που Παραμένουν σε Καραντίνα
Παρά την άρση της καραντίνας σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι 11 περιοχές που παραμένουν υπό περιορισμό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπου η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα εξακολουθούν να έχουν ενεργά κρούσματα, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Η Θεσσαλία, μια περιοχή με μεγάλο πληθυσμό ζώων, συνεχίζει να παλεύει με τις συνέπειες της πανώλης, και η άρση των μέτρων εκεί φαίνεται να είναι πιο μακριά. Η συνέχιση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές καθιστά δύσκολη την επαναφορά της κανονικότητας, με τους δείκτες θετικότητας να καθορίζουν την πορεία των μελλοντικών μέτρων.
Τι να Αναμένουμε στην Αγορά
Με την άρση της καραντίνας, οι προσδοκίες στην αγορά κρέατος είναι μεγάλες. Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί, υπάρχει ανησυχία για πιθανές ανατιμήσεις στο αρνί και το πρόβειο κρέας. Κάποιοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν για ενδεχόμενες αυξήσεις τιμών, ενισχύοντας τις ανησυχίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Παρά ταύτα, οι άνθρωποι της αγοράς φαίνονται πιο συγκρατημένοι, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές. Οι λόγοι είναι πολλοί και βασίζονται σε οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Πρώτον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι κρίσιμης σημασίας. Αν οι τιμές εκτιναχθούν, η ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Δεύτερον, υπάρχει ήδη σημαντικός αριθμός αιγοπροβάτων που δεν οδηγήθηκαν στα σφαγεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει επαρκής προσφορά κρέατος για να καλύψει τη ζήτηση χωρίς να χρειαστεί να αυξηθούν οι τιμές. Τέλος, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.