Η διαδικασία για την καταχώρηση των προϊόντων «Γαρίδα Αμβρακικού» και «Σαρδέλα Αμβρακικού» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) προχωρά δυναμικά, με τις τοπικές αρχές της Ηπείρου να έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικά βήματα. Η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς και επιστήμονες, εργάζεται εντατικά για να εξασφαλίσει την αναγνώριση των δύο αυτών ειδών, που αποτελούν χαρακτηριστικά αλιεύματα του Αμβρακικού Κόλπου.
Οι σχετικοί φάκελοι έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παρά την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει πολλά στάδια πιστοποιήσεων, ανάλυσης στοιχείων και αξιολόγησης, η αναγνώριση αυτών των προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ θα έχει πολυδιάστατα οφέλη. Η τοπική επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί, καθώς η συγκεκριμένη αναγνώριση αυξάνει την αξία των προϊόντων αυτών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς.
Το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας δεν περιορίζεται μόνο στην εμπορική αξία, αλλά και στην προστασία των φυσικών πόρων και της τοπικής κληρονομιάς. Το αλιευτικό απόθεμα του Αμβρακικού Κόλπου είναι στενά συνδεδεμένο με την ταυτότητα της περιοχής, και η προστασία του μέσω της ΠΟΠ/ΠΓΕ θα διασφαλίσει ότι τα προϊόντα αυτά θα συνεχίσουν να παράγονται με βιώσιμο τρόπο.
Επιστημονική υποστήριξη για τη μοναδικότητα των προϊόντων
Η επιστημονική κοινότητα έχει επίσης συνδράμει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια. Ειδικά, έρευνες που διεξήχθησαν από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, και που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, αποκάλυψαν μοναδικά χαρακτηριστικά της σαρδέλας και της γαρίδας του Αμβρακικού. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει συνολικά 1003 πρωτεΐνες, εκ των οποίων οι 556 είναι αποκλειστικές για αυτό το είδος. Από αυτές, οι 56 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από τις σαρδέλες άλλων περιοχών, όπως εκείνες του Ιονίου και του Κόλπου της Καλλονής.
Αντίστοιχα, η γαρίδα του Αμβρακικού Κόλπου παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, περιέχει 347 πρωτεΐνες, εκ των οποίων οι 188 είναι αποκλειστικές, ενώ οι 22 από αυτές διαθέτουν ιδιότητες που δεν βρίσκονται σε άλλες ποικιλίες γαρίδας. Αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά καθιστούν τα αλιεύματα του Αμβρακικού όχι μόνο γευστικά, αλλά και ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες φαίνεται να έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.
Η σημασία της ΠΟΠ για την τοπική κοινωνία
Η αναγνώριση της γαρίδας και της σαρδέλας του Αμβρακικού ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, επιτρέποντας στους παραγωγούς να αποκομίζουν υψηλότερα κέρδη. Επιπλέον, η συγκεκριμένη διαδικασία θα συμβάλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της περιοχής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη βιοποικιλότητα του Αμβρακικού Κόλπου.
Η προστασία αυτή είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων του Αμβρακικού, τα οποία αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών και της υπεραλίευσης. Η καταχώρηση των προϊόντων αυτών θα οδηγήσει σε αυστηρότερους κανονισμούς και έλεγχο, προωθώντας παράλληλα την αειφορία.
Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας δεν περιορίζεται μόνο στους παραγωγούς. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και οι καταναλωτές θα ωφεληθούν επίσης από την αυξημένη αναγνωρισιμότητα των προϊόντων αυτών. Η ζήτηση για τοπικά, αυθεντικά προϊόντα που φέρουν τη σφραγίδα ΠΟΠ είναι ολοένα και μεγαλύτερη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, δημιουργώντας ευκαιρίες για την ευρύτερη προώθηση της περιοχής.