Σε μια κρίσιμη συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού σε πολλούς δήμους.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το θέμα της άμεσης ανάγκης επέκτασης του προγράμματος της ΔΥΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς των δήμων, όπως η καθαριότητα, οι σχολικοί φύλακες, και η συντήρηση του πρασίνου. Ο πρωθυπουργός, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, διαβεβαίωσαν ότι το πρόγραμμα όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.
Δέσμευση της Κυβέρνησης
Η απαίτηση για τη συνέχιση του προγράμματος προήλθε από τους δημάρχους, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη για άμεση δράση, χωρίς να περιμένουν το 2025. Οι δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην κάλυψη των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα, το πρόγραμμα αποτελεί και σημαντικό κοινωνικό μέτρο, παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία συχνά δυσκολεύονται να βρουν εργασία. Όπως σημειώθηκε, πολλοί από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση και η διακοπή της απασχόλησης θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητά τους να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο μετά την ανάκληση της διακοπής του προγράμματος στον δήμο Βύρωνα, όπου η ΔΥΠΑ είχε αποφασίσει να σταματήσει την υλοποίησή του. Μετά από έντονες αντιδράσεις, η προϊσταμένη της ΔΥΠΑ στην Καισαριανή ανακάλεσε την απόφαση αυτή, δίνοντας το σήμα για μια γενικότερη επαναξιολόγηση του προγράμματος.
Η Πίεση των Δημάρχων και ο Ρόλος της ΚΕΔΕ
Οι πιέσεις των δημάρχων ήταν καθοριστικές για τη λήψη αυτής της απόφασης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας τη συνέχιση του προγράμματος και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 10.000 επιπλέον θέσεις. Στην επιστολή, η ΚΕΔΕ χαρακτήρισε πολιτικά απαράδεκτη την ιδέα της κατάργησης του προγράμματος, καθώς αυτό θα δημιουργούσε τεράστια κενά στις βασικές υπηρεσίες των δήμων, όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης.
Επιπλέον, η κατάργηση του προγράμματος θα στέρησε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας να βρουν απασχόληση και να εξασφαλίσουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην ανεργία, καθώς οι εργοδότες συχνά προτιμούν νεότερο εργατικό δυναμικό. Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για τους ανέργους 55-67 ετών προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους μια πολύτιμη ευκαιρία να παραμείνουν ενεργοί στο εργασιακό περιβάλλον και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή σύνταξη στο μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός Μιλά για τα Ανοιχτά Ζητήματα
Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των τακτικών συναντήσεων με την ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας τα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν. Ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την οικονομική και θεσμική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο υπογράμμισε πως υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση της θεσμικής θωράκισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, και στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους.