Το θρίλερ για τη διάσωση της Avramar, του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα που κατέχει περίπου το 50% της εγχώριας αγοράς, φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν καταλήξει σε προτιμητέο επενδυτή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή για την εταιρεία και τον κλάδο. Οι ελληνικές τράπεζες Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, που κατέχουν ως ενέχυρο το σύνολο των μετοχών της Avramar, υπό τον συντονισμό της Deloitte, επέλεξαν ως προτιμητέο επενδυτή τον όμιλο Aqua Bridge από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο αραβικός όμιλος επικράτησε έναντι της ισπανικής Atitlan και του ελληνικών συμφερόντων Diorasis, που είναι βασικός μέτοχος της Philosofish. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Philosofish απορρίφθηκε ως μη δεσμευτική, ενώ οι τράπεζες επικεντρώθηκαν στις προσφορές των άλλων δύο ενδιαφερομένων.
Ο Aqua Bridge, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, παρέχοντας υπηρεσίες και τεχνογνωσία σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Μαλδίβων και της Ελλάδας. Η εμπειρία και η διεθνής παρουσία του ομίλου αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη της Avramar. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα σημαντικό “κούρεμα” των οφειλών της Avramar προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, το χρέος των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να μειωθεί κατά 75%. Αυτό θα επιτρέψει στην εταιρεία να αναδιαρθρώσει τα οικονομικά της και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη. Ωστόσο, δεν προβλέπεται αντίστοιχη διαγραφή των οφειλών προς τους προμηθευτές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Για να μπορέσει η Avramar να ανακάμψει πλήρως, απαιτούνται νέα κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της λειτουργίας της εταιρείας, την ανάπτυξη νέων υποδομών και την εφαρμογή ενός ισχυρού επιχειρηματικού σχεδίου. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης και η ανάληψη του πλήρους ελέγχου της Avramar από τον νέο επενδυτή αναμένεται στις αρχές του 2025. Μέχρι τότε, απαιτούνται κεφάλαια για τη συνεχή λειτουργία της εταιρείας, τα οποία δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πώς θα εξασφαλιστούν.
Οι τιμές του λαβρακιού και της τσιπούρας έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα και αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία το 2025, λόγω μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την Avramar, καθώς οι υψηλότερες τιμές μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα της εταιρείας. Ωστόσο, απαιτείται προσεκτική διαχείριση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της παραγωγής και να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων.
Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί έναν από τους πιο εξαγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ και την απασχόληση, ο κλάδος προσφέρει θέσεις εργασίας σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Τα ελληνικά ψάρια, όπως το λαβράκι και η τσιπούρα, είναι γνωστά για την ποιότητά τους και εξάγονται σε πολλές χώρες. Η διατήρηση και ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία.
Ένα κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από τη συμφωνία είναι η αντιμετώπιση των οφειλών προς τους προμηθευτές. Πολλές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συνεργαστεί με την Avramar και αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές. Η διατήρηση της καλής σχέσης με τους προμηθευτές είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Ο νέος επενδυτής θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για την εξόφληση ή τη ρύθμιση αυτών των οφειλών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία με τους συνεργάτες της εταιρείας.
Η επόμενη μέρα για την Avramar προμηνύεται γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Η συνδυασμένη προσπάθεια των τραπεζών, του νέου επενδυτή, των εργαζομένων και των προμηθευτών μπορεί να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη αναγέννηση της εταιρείας. Με σωστή ηγεσία, στρατηγική και συνεργασία, η Avramar μπορεί να γράψει ένα νέο, επιτυχημένο κεφάλαιο στην ιστορία της.