Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε σε υψηλή εγρήγορση τον τελευταίο καιρό λόγω της απειλής της πανώλης των αιγοπροβάτων. Παρόλο που η ασθένεια αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κτηνοτροφία, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση της μαζικής κλινικής εξέτασης και των δειγματοληψιών σε αιγοπρόβατα, που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, ολοκληρώνεται με θετικά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής, έχουν ελεγχθεί 202.000 ζώα από 1.267 εκμεταλλεύσεις στην Αιτωλοακαρνανία και 61.000 ζώα από 578 εκμεταλλεύσεις στην Ηλεία, χωρίς να προκύψει κανένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Οι αρμόδιες αρχές, μέσω του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Αναφοράς, προχώρησαν σε 450 δειγματοληψίες, οι οποίες ήδη έχουν σταλεί για εξέταση. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της ασφάλειας των ζώων και της προστασίας της τοπικής κτηνοτροφίας.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ενώ υπογραμμίζεται η σημαντικότητα της συνεχούς επιτήρησης και των προληπτικών ελέγχων. Μετά την ολοκλήρωση της μαζικής κλινικής εξέτασης, οι αρχές θα προχωρήσουν σε στοχευμένες δειγματοληψίες, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που θα προκύψουν. Αυτός ο συνδυασμός δράσεων δείχνει την προσαρμοστικότητα και την ετοιμότητα των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου.
Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση των μαζικών κλινικών εξετάσεων είναι οι στοχευμένες δειγματοληψίες. Αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τα αποτελέσματα των αρχικών ελέγχων και θα επικεντρωθούν σε περιοχές ή εκμεταλλεύσεις που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον. Η συστηματική αυτή διαδικασία εξασφαλίζει ότι οι όποιες απειλές θα ανιχνευθούν και θα αντιμετωπιστούν άμεσα, χωρίς να επηρεαστεί η κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής.