Ο νέος εκλογικός νόμος που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, φέρνει μεγάλες αλλαγές για τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας. Αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στο να κάνουν την τοπική αυτοδιοίκηση πιο απλή, διαφανή και αποτελεσματική, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες. Ακολουθούν οι σημαντικότερες από τις 20 αλλαγές που ανακοινώθηκαν.
Νέο Εκλογικό Σύστημα
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνονται πλέον σε έναν μόνο γύρο. Ο εκλογέας θα μπορεί να επιλέγει δύο συνδυασμούς, έναν κύριο και έναν δεύτερο, στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων, τότε οι ψήφοι της δεύτερης επιλογής για τους συνδυασμούς που αποκλείστηκαν θα προσμετρούνται στους δύο πρώτους. Αυτό σημαίνει ότι θα αποφύγουμε τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, κάτι που μειώνει το κόστος και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών.
Ηλεκτρονική Ψηφοφορία
Δίνεται πλέον η δυνατότητα να ψηφίζουν οι πολίτες ηλεκτρονικά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό το νέο εργαλείο, που είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στις πρόσφατες ευρωεκλογές, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, χωρίς να αφαιρείται η επιλογή της φυσικής παρουσίας για όσους το προτιμούν.
Πρόωρες Εκλογές σε Περίπτωση Διοικητικής Αδυναμίας
Εάν υπάρχει πρόβλημα στη διοίκηση ενός δήμου ή μιας περιφέρειας, όπως όταν υπάρχει ανεξαρτητοποίηση κάποιων συμβούλων, τότε μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές, αρκεί να συμφωνήσουν τα 4/5 του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου μαζί με τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη.
Νέοι Υποψήφιοι και Ποσόστωση για Νέους
Κάθε συνδυασμός θα μπορεί να έχει επιπλέον υποψηφίους συμβούλους χωρίς σταυρό προτίμησης, για να συμμετέχουν άτομα με ειδικές γνώσεις και εμπειρίες. Επιπλέον, θεσπίζεται ποσόστωση για τη συμμετοχή ατόμων κάτω των 30 ετών στις εκλογές, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία στους νέους να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά.
Διαφάνεια και Συμμετοχή των Πολιτών
Όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κάνουν δημόσια διαβούλευση για τις αποφάσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν τη γνώμη τους για τις κανονιστικές πράξεις πριν αυτές εφαρμοστούν. Επίσης, για τοπικά θέματα, θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.
Νέα Οικονομική Δομή για Δήμους και Περιφέρειες
Το νέο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα τέλη ακίνητης περιουσίας και δημοτικού φόρου. Τα χρήματα από το τέλος αυτό θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για διάφορα έργα που ωφελούν την τοπική κοινωνία.
Απλούστευση Πληρωμών και Ελέγχου
Δημιουργείται το Κέντρο Διαχείρισης Δημοτικών Εσόδων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά τις οφειλές τους προς τους δήμους, διευκολύνοντας τη διαδικασία και εξασφαλίζοντας περισσότερη διαφάνεια.
Γιατί Αυτές οι Αλλαγές Είναι Σημαντικές;
Η κυβέρνηση στοχεύει σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι αλλαγές αυτές υπόσχονται να δώσουν στους δήμους και στις περιφέρειες τα εργαλεία για να λειτουργούν καλύτερα και να στηρίζουν τις τοπικές κοινότητες. Η συμμετοχή των πολιτών, η ευκολία στην ψηφοφορία και οι νέες οικονομικές δυνατότητες δίνουν στις τοπικές αρχές την ευκαιρία να είναι πραγματικά κοντά στους πολίτες, δημιουργώντας μια ισχυρότερη και πιο συμμετοχική κοινωνία.