Η φετινή ελαιοκομική περίοδος προμηνύεται με θετικές προοπτικές, καθώς οι παραγωγοί ελαιολάδου της Βόνιτσας προετοιμάζονται για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που φέρνει η νέα χρονιά. Η Κάτια Σώζου, ιδιοκτήτρια της οικογενειακής επιχείρησης “Ελαιουργική Βόνιτσας,” εκφράζει την αισιοδοξία της, μιλώντας στο Prisma 91.6, παρόλο που οι παραγωγοί παραμένουν επιφυλακτικοί για τις τελικές αποδόσεις σε ποσότητα και ποιότητα, αλλά και για τις διακυμάνσεις στις τιμές του ελαιολάδου.
Η κ. Σώζου, που μεγάλωσε μέσα στον κόσμο της ελαιοκαλλιέργειας, εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι από τους κύριους παραγωγούς ελαιολάδου παγκοσμίως, κατακτώντας την τρίτη θέση στην παραγωγή και την πρώτη σε ποιότητα. Στην περιοχή της Βόνιτσας, η συμβολή στην παραγωγή είναι αξιοσημείωτη, με δεκάδες ελαιοτριβεία να δραστηριοποιούνται στο νομό Πρέβεζας, στη Λευκάδα και στη δυτική Αιτωλοακαρνανία.
Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος δεν είναι λίγες. Η κ. Σώζου αναφέρεται στην έλλειψη επαρκούς καθοδήγησης από τις κρατικές αρχές και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα των παραγωγών και δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας. Ένα σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο είναι η χρήση MOA FREE προϊόντων, καθώς τα υπολείμματα ορυκτελαίων (MOA) καταλήγουν στα τρόφιμα. Μία ευρωπαϊκή οδηγία θα επιβάλει την απαγόρευση χρήσης τους από το 2026, ωστόσο η ενημέρωση προς τους παραγωγούς παραμένει ανεπαρκής, με τους περισσότερους να βασίζονται σε πηγές από το διαδίκτυο ή στον ΕΔΟΕ.
Η ανάγκη για άμεσες λύσεις στον κλάδο του ελαιολάδου είναι επιτακτική. Η κ. Σώζου τονίζει την απουσία καθορισμένου πλαφόν στις τιμές, κάτι που προκαλεί οικονομικές δυσκολίες στους παραγωγούς. “Δεν ξέρουμε ποτέ τι κέρδος θα έχουμε. Πολλές χρονιές οι επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες,” λέει η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός του κλάδου θα έρθει μόνο με τη σταθεροποίηση των τιμών. Με τη ρύθμιση αυτή, ο κλάδος του ελαιολάδου θα μπορούσε να γίνει πιο βιώσιμος και ανταγωνιστικός διεθνώς.
Η παραγωγή ελαιολάδου έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, με την τιμή να παρουσιάζει πτωτική τάση. Η κ. Σώζου υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, γεγονός που απαιτεί προσοχή από το στάδιο του χωραφιού μέχρι την επεξεργασία.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που προβληματίζουν φέτος τους παραγωγούς είναι η ανομβρία, που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της παραγωγής. Η διαδικασία για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου ξεκινάει από το ίδιο το χωράφι, τονίζει η κ. Σώζου, επισημαίνοντας τη σημασία των σωστών καλλιεργητικών πρακτικών. Η προηγούμενη χρονιά χαρακτηρίστηκε από υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε πιο οικονομικές λύσεις, όπως το ηλιέλαιο και το σπορέλαιο. Φέτος, οι αποδόσεις σε ελαιόλαδο κυμαίνονται μεταξύ 8-13%, με την κ. Σώζου να εύχεται σε όλους “καλή λαδιά” για την περίοδο που ξεκινάει.