Στην εκτίμηση ότι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε εκπομπή στο Action 24.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι χάρη στις συστηματικές προσπάθειες των υπηρεσιών και των κτηνιάτρων, έγινε εφικτός ο εντοπισμός των νοσούντων ζώων μέσω της ιχνηλάτησης. Η αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε με σεβασμό στην προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, επισημαίνοντας ότι αυτή η μεγάλη κτηνιατρική επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στη χώρα. «Ήταν συγκινητική η προσπάθεια όλων των κτηνιάτρων, κυρίως για την αντιμετώπιση της πανώλης. Αν πάνε όλα καλά, θα είναι μια τεράστια επιτυχία του στελεχιακού δυναμικού και θέλω να τους ευχαριστήσω εκ νέου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει λάβει απαντήσεις από τους ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίοι έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους. Στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, ο κ. Τσιάρας σκοπεύει να επαναφέρει το ζήτημα, με σκοπό να διασφαλιστούν επιπλέον μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους.
Παρά τις προκλήσεις, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δίπλα στους κτηνοτρόφους, όπως τόνισε ο Υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η αγορά δεν έχει παρουσιάσει ελλείψεις, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Η ταχεία αντιμετώπιση της πανώλης θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, καθώς και την προστασία της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η ευλογιά των προβάτων αποτέλεσε επίσης θέμα συζήτησης στη συνέντευξη, με τον Υπουργό να τονίζει ότι, αν και ο ιός αυτός είναι πιο ανθεκτικός από την πανώλη, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και αυτή η ασθένεια θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη και προ εξαμήνου στη Φθιώτιδα. «Ο Έβρος έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων νόσων και το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται είναι παρόμοιο με εκείνο της πανώλης», προσέθεσε ο κ. Τσιάρας.
Δείτε το βίντεο
«Σήμερα που μιλάμε η πρόβλεψη θανάτων είναι για 25.000 αιγοπρόβατα, ενώ στη Ρουμανία είναι δέκα φορές παραπάνω. Αν το δούμε σε μια προβολή χειρισμών και προσπάθειας που κάναμε, καταλαβαίνουμε ότι ήταν μια προσπάθεια που πέτυχε»