Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Χριστιανικές εορτές. Αυτή την ημέρα τιμάται η στιγμή που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παρθένο Μαρία ότι θα συλλάβει και θα γεννήσει τον Υιό του Θεού, Ιησού Χριστό ,σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά ( Λουκάς 1: 26 -38) και τα Ευαγγέλια είναι 4 και όχι 12. Επίσης είναι η Εθνική εορτή της Ελλάδας ,καθώς τιμάται η Ελληνική επανάσταση του 1821 και η έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μα θα σκεφτεί κάποιοι κακοπροαίρετος. Μα τόση μεγάλη σύμπτωση ??? Η μια από τις δύο μέρες κατά της Τεσσαρακοστής που η νηστεία επιτρέπει ψάρι είναι η αυριανή, να δούμε λίγο συνοπτικά κάποια γεγονότα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας καθώς κλειδώνονται στο χρονοντούλαπο και αντικαθίστανται από μύθους και στερεότυπα.
Η ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης θεσμοθετήθηκε το 1838 από τον τότε βασιλιά Όθωνα. Στις 25 Μαρτίου 1838 δεκαεπτά χρόνια μετά το ξέσπασμα θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος εορτασμός σε αυτή την ημερομηνία που καθιερώνεται με Βασιλικό διάταγμα. Ένα διάταγμα που δεν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως όπως συνηθιζόταν αλλά στον Τύπο της εποχής. << Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25 Μαρτίου λαμπρά καθ` εαυτήν εις πάντα Έλληνα δια την εν αυτή τελούμενην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου ,είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος δια την κατ` αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν “ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ“ (Εν Αθήναις την 15 Μαρτίου 1838, Όθων“. Λίγα χρόνια πριν είχαν ομαλοποιηθεί οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας που είχαν διαταραχτεί στην περίοδο της Αντιβασιλείας
Η αλήθεια είναι ότι στις 25 του Μάρτη έγιναν ελάχιστα πράγματα .Στις 23 στην Καλαμάτα γιορτάζεται κάθε χρόνο η απελευθέρωση της πόλης. Άρα δε μπορεί η επανάσταση να ξεκίνησε 25 . Στις 17 του μήνα στην Αερόπολη γιορτάζεται η στιγμή που βγήκε ο Πετρόμπεης στον κόσμο κα ανακοίνωσε ότι το Έθνος ξεσηκώνεται εναντίον του Σουλτάνου. Όπως το υψωμένο λάβαρο στη Μονή Αγίας Λαύρας από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην πραγματικότητα είναι μια αφήγηση από διάφορες συνελεύσεις και το λάβαρο είναι μια πρόσμειξη διαφορετικών γεγονότων που συνέβησαν σε διαφορετικές στιγμές. Και μάλλον το λάβρο σηκώθηκε στην πολιορκία της Πάτρας.
Κρυφό σχολειό δεν υπήρξε ποτέ .Κατά το μεγαλύτερο μέρος της Οθωμανικής περιόδου δίδασκαν πράγματι παπάδες .Από τα τέλη του 18 αιώνα αρχίζουν και διδάσκουν και μη ιερωμένοι . Σε ένα από τα κλασικότερα έργα της προεπαναστατικής περιόδου <<Ελληνική νομαρχία –Ήτοι λόγος περί Ελευθερίας>> του Ανωνύμου Έλληνος η εικόνα που καταγράφεται για την εκκλησία δε είναι καθόλου κολακευτική γι αυτήν.
Για να μην πλατιάσω και θα χρειαστεί πολύ ώρα για το διάβασμα του άρθρου ,να κλείσω γράφοντας ότι τα σύμβολα και η κληρονομιά που υιοθετηθήκαν μας αγγίζουν μέχρι σήμερα και εως ότου υπάρχει το Ελληνικό Έθνος. Η λευκή – κυανή σημαία (9 γαλάζιες και λευκές παράλληλες γραμμές ,5 μπλε και 4 λευκές που αντιπροσωπεύουν το σύνθημα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ“ ) ή τις 9 Μούσες της αρχαιότητας .Και φυσικά ο λευκός σταυρός στο άνω αριστερό μέρος που συμβολίζει την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη ,και τη θυσία των επαναστατών Ο Εθνικός ύμνος το αξεπέραστο “ΎΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΝ του Διονύσιου Σολωμού που το έγραψε το 1823.
Έτσι η 25 Μαρτίου γιορτάζεται με λαμπρότητα στην Ελλάδα ,την Κύπρο και στις Ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, τιμώντας τόσο τη θρησκευτική όσο και την εθνική της σημασία. Είναι ημέρα αργίας και εορτασμού, με παρελάσεις και εκδηλώσεις μνήμης.
Το Εικοσίενα .Έχουμε ως την ώρα την ιστορία του ? Φοβάμαι πως όχι . Την μυθολογία του? Φοβάμαι πως ναι.
Κωστής Παλαμάς (Άπαντα 10,17)