Η σημερινή βραδιά, Δευτέρα 19 Αυγούστου, φέρνει μαζί της ένα εξαιρετικό αστρονομικό φαινόμενο, την Υπερπανσέληνο του Αυγούστου, γνωστή και ως Πανσέληνος του Οξύρρυγχου ή και Μπλε Σελήνη. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κάθε 2-3 χρόνια και πρόκειται για μια πανσέληνο που είναι κατά 15% πιο φωτεινή και 30% μεγαλύτερη από τις συνήθεις πανσελήνους.
Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο προκύπτει λόγω της τροχιάς του φεγγαριού, η οποία απόψε θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο της προς τη Γη. Η ιδανική ώρα για να απολαύσουμε αυτήν την υπερπανσέληνο είναι την ώρα της ανατολής της, η οποία στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 20:22. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, όταν το φεγγάρι βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε μια τοποθεσία μακριά από τα φώτα της πόλης για να απολαύσουμε αυτό το θέαμα, ενώ οι καθαροί ουρανοί του Αυγούστου είναι ιδανικοί για την παρατήρηση της πανσελήνου.
Η συγκεκριμένη πανσέληνος ονομάζεται Πανσέληνος του Οξύρρυγχου, καθώς κατά τον Αύγουστο η αλιεία του συγκεκριμένου ψαριού, γνωστού και ως μουρούνα, είναι πιο αποδοτική. Το ψάρι αυτό μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2 μέτρα και να ζυγίζει έως και 900 κιλά, αποτελώντας έναν σημαντικό φυσικό πόρο. Ονομασίες όπως αυτή δίνονται σε διάφορες πανσελήνους ανάλογα με την εποχή και τις υπαίθριες δραστηριότητες που συνδέονται με αυτές, σύμφωνα με την παράδοση και τις εποχές του χρόνου.
Η Υπερπανσέληνος του Αυγούστου 2024 θα κορυφωθεί στις 21:25. Αυτή η πανσέληνος είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους του 2024, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ξεχωριστή. Η φράση «υπερπανσέληνος» εισήχθη από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 για να περιγράψει μια νέα ή πανσέληνο που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% της πλησιέστερης απόστασης από τη Γη.
Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που συνοδεύουν αυτό το φαινόμενο. Ένας από αυτούς είναι ότι η πανσέληνος μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, προκαλώντας έξαρση της «τρέλας» ή της επιληψίας. Η σύνδεση αυτή εξηγεί και τη λέξη «σεληνιασμός». Ωστόσο, οι στατιστικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, όπως το «Annals of Emergency Medicine» και το «Journal of Emergency Nursing», καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά των ανθρώπων και την πανσέληνο.
Ακόμη, υπάρχει ο μύθος ότι κατά την πανσέληνο γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή σημειώνονται περισσότερα ατυχήματα. Αυτοί οι μύθοι, αν και έχουν αποδειχθεί ανακριβείς, παραμένουν ζωντανοί στη λαϊκή φαντασία. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου. Υπάρχει η πεποίθηση ότι το φεγγάρι μπορεί μερικές φορές να εμφανίζεται με μπλε απόχρωση, κάτι που έχει συμβεί σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από ηφαιστειακή έκρηξη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που όντως έδωσε στο φεγγάρι μια γαλαζωπή απόχρωση.
Η πανσέληνος αυτή τη φορά θα είναι ορατή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Η νυχτερινή θέα θα μεταμορφώσει το τοπίο, προσφέροντας μοναδικές στιγμές σε όσους επιλέξουν να απολαύσουν την πανσέληνο κατά τη διάρκεια της βόλτας τους.
Δείτε το φαινόμενο όπως το είδαμε στην Βόνιτσα!