Από χθες το βράδυ, η Γη έχει αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι, σύμφωνα με ανακοινώσεις των επιστημόνων. Το νέο αυτό φαινόμενο οφείλεται σε έναν μικρό αστεροειδή, που μπήκε στην τροχιά του πλανήτη μας και πρόκειται να μείνει για δύο μήνες, δημιουργώντας το φαινόμενο της «μίνι σελήνης».
Ο αστεροειδής 2024 PT5, όπως ονομάζεται, ανήκει στην κατηγορία των «πρόσκαιρων μίνι φεγγαριών», και ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Θα παραμείνει στην τροχιά του πλανήτη μας έως τα μέσα Νοεμβρίου, αποτελώντας ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στους επιστήμονες. Ωστόσο, η μικρή διάσταση του αστεροειδούς – μόλις 11,3 μέτρα σε πλάτος – καθιστά το φαινόμενο αόρατο για το γυμνό μάτι. Για να το παρατηρήσει κανείς, απαιτείται επαγγελματικός εξοπλισμός, όπως τηλεσκόπια υψηλής ανάλυσης.
Ο αστεροειδής 2024 PT5 ανήκει στην ομάδα των αστεροειδών Arjuna, μια ομάδα μικρών ουρανίων σωμάτων που ακολουθούν παρόμοια τροχιά με αυτή της Γης γύρω από τον Ήλιο. Το φαινόμενο της «σύλληψης» αυτών των αστεροειδών από τη βαρύτητα της Γης συμβαίνει αρκετές φορές μέσα σε μια δεκαετία, αλλά παραμένει πάντα αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Η ομάδα του συστήματος ATLAS της NASA ανακάλυψε τον αστεροειδή στις 7 Αυγούστου, και αφού επεξεργάστηκε την τροχιά του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα βρεθεί σε προσωρινή τροχιά γύρω από τη Γη για δύο μήνες. Παρότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για σύγκρουση ή επιπτώσεις στην ασφάλεια του πλανήτη, το φαινόμενο αυτό μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τη δυναμική των ουρανίων σωμάτων που περιφέρονται κοντά στη Γη.
Από χθες το βράδυ, στις 22:45 ώρα Ελλάδας, το δεύτερο φεγγάρι έχει ξεκινήσει την τροχιά του και θα παραμείνει κοντά μας έως τις 18:43 της 18ης Νοεμβρίου. Η ισπανική ομάδα αστρονόμων που αποκάλυψε την είδηση επιβεβαίωσε ότι η παρατήρηση του αστεροειδούς θα γίνει μόνο μέσω εξειδικευμένων τηλεσκοπίων, αλλά η ύπαρξή του στον ουρανό αποτελεί μια σπάνια και εντυπωσιακή κοσμική στιγμή.
Το φαινόμενο της μίνι σελήνης είναι σημαντικό για την αστρονομική κοινότητα, καθώς μας προσφέρει νέες πληροφορίες για το πώς οι αστεροειδείς αλληλεπιδρούν με τη Γη και πώς μπορούν να επηρεάσουν τις τροχιές τους. Αν και δεν πρόκειται να παρατηρηθεί εύκολα από τους περισσότερους, η γνώση ότι ένα δεύτερο φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας για το προσεχές διάστημα είναι αρκετά συναρπαστική.