Βραβεύσεις υψηλής περιβαλλοντικής αξίας καταγράφονται και φέτος για την Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», το οποίο εφαρμόζεται στη χώρα από το 1987 με στόχο την ανάδειξη ακτών και μαρινών που πληρούν αυστηρά κριτήρια ποιότητας. Το 2025, η Ελλάδα διατηρεί σταθερά τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 συμμετέχουσες χώρες, με 623 ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη να λαμβάνουν τη διάκριση. Το πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία αποτελεί τον εθνικό χειριστή της δράσης στη χώρα μας.
Η βράβευση με «Γαλάζια Σημαία» στηρίζεται σε συγκεκριμένα και αδιαπραγμάτευτα πρότυπα, με βασικότερο όλων την εξαιρετική ποιότητα υδάτων στις ακτές. Η αξιολόγηση γίνεται βάσει δειγματοληψιών που πραγματοποιούνται συστηματικά, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Καμία ακτή δεν μπορεί να λάβει ή να διατηρήσει τη διάκριση αν δεν τεκμηριώνεται η υψηλή ποιότητα των νερών της, η καθαριότητα, η σωστή διαχείριση απορριμμάτων, η ασφάλεια των λουομένων και η ενημέρωση των επισκεπτών για περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η φετινή ανακοίνωση των βραβεύσεων υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια των τοπικών αρχών, των ιδιωτών και των κατοίκων για τη διατήρηση των ακτών σε υψηλά πρότυπα. Οι περιοχές που διακρίθηκαν με τις περισσότερες σημαίες είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία κατέχει 153 βραβεύσεις, και ο νομός Χαλκιδικής, που παραμένει πρώτος νομός πανελλαδικά με 93 «Γαλάζιες Σημαίες». Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη πολιτική τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας που επενδύει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, η βράβευση των ακτών Κρυονερίου και Κάτω Βασιλικής καταδεικνύει την πρόοδο που επιτυγχάνεται και σε περιοχές λιγότερο προβεβλημένες τουριστικά, αποδεικνύοντας πως η ποιότητα δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των γνωστών προορισμών. Αντίστοιχα, και στην Ήπειρο, παραλίες της Πρέβεζας και της Πάργας προστέθηκαν στη λίστα των βραβεύσεων, ενισχύοντας τη θέση της περιοχής στον τουριστικό χάρτη ως προορισμός φιλικός προς το περιβάλλον.