Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Αυγούστου, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να ανακαλύψει αυτούς τους σημαντικούς πύργους φωτός που καθοδηγούν τους ναυτικούς με ασφάλεια στις θάλασσες. Οι φάροι είναι περισσότερο από τεχνολογικά θαύματα· αποτελούν ζωντανά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που μας συνδέουν με την ιστορία της ναυτιλίας.Οι φάροι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Η ισχυρή δέσμη φωτός τους προειδοποιεί τα πλοία για επικίνδυνα σημεία και καθοδηγεί τους ναυτικούς σε ασφαλή περάσματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή κακοκαιρίας. Η συμβολή τους στην ασφάλεια των πλοίων είναι ανεκτίμητη.
Δεν είναι μόνο λειτουργικά κτίσματα· είναι επίσης σύμβολα πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε φάρος έχει τη δική του μοναδική ιστορία και χαρακτηριστικά. Από την αρχιτεκτονική του μέχρι την τοποθεσία και την ιστορία των φαροφυλάκων που τον λειτούργησαν, οι φάροι αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν και προσφέρουν μια ματιά στην εξέλιξη της ναυτιλίας.
Ο Ρόλος των Φαροφυλάκων
Οι φαροφύλακες έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των φάρων. Εξασφάλιζαν ότι οι δέσμες φωτός παρέμεναν ενεργές και οι μηχανισμοί λειτουργούσαν άψογα. Η εργασία τους ήταν συχνά μοναχική και απαιτητική, αλλά απαραίτητη για την ασφάλεια των πλοίων. Σήμερα, με την αυτοματοποίηση, ο ρόλος τους έχει μειωθεί, αλλά η συνεισφορά τους παραμένει αξιοσημείωτη.
Φάρος Βόνιτσας
Στην πόλη μας, την Βόνιτσα, υπάρχει φάρος και είναι ένα ξεχωριστό κατασκεύασμα που δεσπόζει στην παραλιακή ζώνη, στην προκυμαία. Με βάση την υπηρεσία φάρων (https://yf.hellenicnavy.gr/), μάλλον κατατάσσεται σε Αυτόματο ηλιακό πυρσό με κεφαλή LED sealite (ευχαριστούμε τον αναγνώστη για την ενημέρωση), χωρίς κτίσμα. Κατασκευασμένος περίπου, το 1913, ο φάρος λειτουργεί αδιάκοπα για πάνω από έναν αιώνα, καθοδηγώντας τα πλοία με ασφάλεια στον Αμβρακικό κόλπο.
Η αρχιτεκτονική του είναι απλή αλλά επιβλητική, με έναν λευκό, κυκλικό πύργο που κορυφώνεται σε μια μεταλλική πλατφόρμα όπου βρίσκεται το φωτιστικό σύστημα. Ο πύργος ψηλά, είναι περιφραγμένος με κιγκλίδωμα για ασφάλεια σε όποιον εκτελεί κατά καιρούς εργασίες συντήρησης. Βρίσκεται σε έναν λιθόστρωτο μόλο που εκτείνεται στη θάλασσα, προσφέροντας μαγευτική θέα τόσο προς την πόλη όσο και προς το πέλαγος.
Ο φάρος της Βόνιτσας αποτελεί σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της πόλης, ενώ η λειτουργία του έχει διασφαλίσει την ασφάλεια των ναυτικών διαδρομών για δεκαετίες. Σήμερα, ο φάρος, με τη γραφική του τοποθεσία και την ιστορική του σημασία, συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες που επιθυμούν να ανακαλύψουν ένα κομμάτι της ναυτικής και πολιτιστικής ιστορίας της Βόνιτσας και αποτελεί το ιδανικότερο σημείο για μια αναμνηστική φωτογραφία!
Επίσκεψη στους Φάρους στις 18 Αυγούστου
Στις 18 Αυγούστου, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν 18 φάρους σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η ημερομηνία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσετε από κοντά αυτούς τους εμβληματικούς πύργους και να μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία τους και την ιστορία τους.
Λίστα των Επισκέψιμων Φάρων
Οι φάροι που θα είναι ανοικτοί για το κοινό στις 18 Αυγούστου είναι:
- Μεγάλο Έμβολο, Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Ακρωτήρι, Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Αρκίτσα, Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Μουδάρι, Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Γουρούνι, Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Κερί, Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Κρανάη, Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Μελαγκάβι, Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Πλάκα, Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Κόρακα, Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Αλεξανδρούπολη, Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Ταίναρο, Λακωνία (Πρόσβαση μόνο στον περιβάλλοντα χώρο)
- Κακή Κεφαλή, Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Βασιλίνα, Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Δουκάτο, Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Κατάκολο, Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Δρέπανο, Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Κάστρο Αντιρρίου, Ναύπακτος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
Ο πιο Κοντινός Επισκέψιμος Φάρος με κτίσμα: Ο Φάρος Δουκάτο (Λευκάδα)
Ο φάρος Δουκάτο, με Αριθμό Ελληνικού Φαροδείκτη (ΑΕΦ) 0650, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Λευκάδας, στο ακρωτήριο της Λευκάτας ή κάβο Δουκάτο. Είναι κτισμένος στη θέση όπου κάποτε υπήρχε ο ναός του Απόλλωνα Λευκάτα. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1890 και επαναλειτούργησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945.
Κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1953, ο φάρος υπέστη σοβαρές ζημιές και ο πύργος του κατέρρευσε. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 1957. Το 1982, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα με την επίβλεψη ενός φαροφύλακα.
Πρακτικές Πληροφορίες για την Επίσκεψη στον Φάρο Δουκάτο
Η πρόσβαση στον φάρο Δουκάτο γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένης οδού που συνδέεται με το βασικό οδικό δίκτυο της Λευκάδας. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας, με τα τελευταία 150 μέτρα να είναι χωμάτινα. Ο φάρος είναι κατά το ήμισυ περιφραγμένος και η αυλή του είναι τσιμεντένια και με χώμα. Δεν συνιστάται για μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη, λόγω του απότομου γκρεμού στην πίσω πλευρά.