Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με άμεση απαγόρευση της μετακίνησης ζώων σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες. Το μέτρο αυτό προέκυψε ύστερα από τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, των Περιφερειαρχών και άλλων αρμόδιων φορέων.
Ποιοι Είναι οι Λόγοι για τα Νέα Μέτρα;
Η απόφαση για την απαγόρευση των μετακινήσεων αιγοπροβάτων ελήφθη μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων ευλογιάς στη Μαγνησία και στην Κορινθία. Ο στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ζωονόσου. Η ευλογιά, μια σοβαρή ασθένεια των αιγοπροβάτων, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στην κτηνοτροφία.
Τα Μέτρα που Ελήφθησαν
Η απαγόρευση αφορά όλες τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, και ισχύει για δέκα ημέρες σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα μέτρα λαμβάνονται σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες και περιλαμβάνουν ελέγχους στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα. Οι ζώνες προστασίας έχουν οριστεί σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων γύρω από τα κρούσματα, ενώ οι ζώνες επιτήρησης επεκτείνονται σε 10 χιλιόμετρα.
Παράλληλα, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών-μελών για την αξιολόγηση των δεδομένων και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.
Η Επιδημιολογική Κατάσταση
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της ευλογιάς, με τις περισσότερες να βρίσκονται σε περιοχές του Έβρου, ενώ άλλες εστίες έχουν καταγραφεί σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Ως μέρος της προσπάθειας περιορισμού της ασθένειας, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χωρίς Κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι μια ζωονόσος, γεγονός που σημαίνει ότι προσβάλλει μόνο ζώα και όχι ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διασφάλιση της υγείας των ζώων και στην αποφυγή οικονομικών απωλειών στον κτηνοτροφικό τομέα.
Συνεργασία και Υποστήριξη
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, συνεχίζει να πραγματοποιεί επιδημιολογική έρευνα για να εντοπίσει την προέλευση των κρουσμάτων και να εξασφαλίσει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, οι κτηνοτρόφοι έχουν ενημερωθεί για τα απαραίτητα μέτρα, όπως και οι ιδιοκτήτες σφαγείων, οι προμηθευτές ζωοτροφών και οι τυροκόμοι.
Επιπλέον, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο μέτρο για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου. Η συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι συνεχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και η προστασία των κτηνοτροφικών μονάδων.
Πώς Επηρεάζονται οι Κτηνοτρόφοι
Οι κτηνοτρόφοι που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα καλούνται να τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες των κτηνιατρικών αρχών. Η απαγόρευση μετακινήσεων, αν και προσωρινή, στοχεύει στο να περιορίσει την εξάπλωση της ευλογιάς και να προλάβει μελλοντικά κρούσματα που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της περιοχής.
Οι παραγωγοί που επηρεάζονται από τα μέτρα μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε πληροφορία ή υποστήριξη χρειάζονται. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάζεται στενά με τις περιφέρειες για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι παραγωγοί έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες πληροφορίες και πόρους.
Η Αναγκαιότητα των Μέτρων
Η απόφαση για την απαγόρευση της μετακίνησης των αιγοπροβάτων έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την κτηνοτροφία της χώρας. Η πρόληψη της εξάπλωσης της ευλογιάς είναι καθοριστική, όχι μόνο για την υγεία των ζώων, αλλά και για τη διατήρηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων. Η εξάπλωση της ασθένειας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο σε επίπεδο παραγωγής γάλακτος και κρέατος όσο και στη φήμη των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.