Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον έλεγχο και την καταστολή της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, μιας σοβαρής ζωονόσου που απειλεί τις εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την προστασία της κτηνοτροφίας, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ολοκλήρωσαν τη δεύτερη φάση των κλινικών εξετάσεων και των δειγματοληψιών σε εκτροφές αιγοπροβάτων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.
Τα Κρούσματα και τα Μέτρα Αντιμετώπισης
Κατά την πρώτη φάση της μαζικής κλινικής εξέτασης, οι αρμόδιες αρχές έλεγξαν περίπου 1.700 εκμεταλλεύσεις και πάνω από 260.000 ζώα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στην Ηλεία εξετάστηκαν 685 εκμεταλλεύσεις και 100.000 ζώα. Ωστόσο, παρά τα προληπτικά μέτρα, καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα της πανώλης σε μικρές εκτροφές αιγών στην περιοχή της Γαστούνης και του Δοκιμίου. Τα ζώα των δύο εκτροφών, συνολικά 14 αίγες, θανατώθηκαν άμεσα και διαχειρίστηκαν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Συνεχιζόμενη Εποπτεία και Επιτόπιες Επισκέψεις
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζουν τις επιτόπιες επισκέψεις για κλινικές εξετάσεις και δειγματοληψίες στις εκμεταλλεύσεις, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω και θα περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά στην κτηνοτροφία της περιοχής.
Περιοριστικά Μέτρα στις Μετακινήσεις Αιγοπροβάτων
Στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του νοσήματος, από τις 23 έως τις 30 Αυγούστου έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και μετακίνηση προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και οι μετακινήσεις βοοειδών που συνδέονται υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται στον ίδιο χώρο είτε σε διαφορετικό αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό ή εξοπλισμό.
Η κατάσταση με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ρευστή και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, θα επαναξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 30 Αυγούστου, με στόχο την υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων για τον έλεγχο και την εκρίζωση του νοσήματος. Η επαναξιολόγηση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια να προστατευθεί η κτηνοτροφία και να αποτραπεί η εξάπλωση της πανώλης.