Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη Δυτική Ελλάδα και έχει αναδειχθεί σε βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των τοπικών αρχών και της κεντρικής διοίκησης. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και λειτουργικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, πρότεινε τη λειτουργία τριών αυτόνομων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), αντί της συγχώνευσής τους σε έναν ενιαίο περιφερειακό φορέα με έδρα την Πάτρα. Η πρόταση αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι το αποκεντρωμένο μοντέλο εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η απόφαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας ήρθε μετά από διαρκείς συζητήσεις και συναντήσεις μεταξύ Δημάρχων και Προέδρων των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων υποστηρίζουν ότι η συγχώνευση σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα. Μεταξύ των βασικών ανησυχιών είναι η πιθανότητα καθυστερήσεων στην υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων, όπως οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, λόγω έλλειψης προσωπικού και αυξημένης γραφειοκρατίας σε έναν μεγαλύτερο και πιο συγκεντρωτικό φορέα. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η συγχώνευση θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιοπιστία των υφιστάμενων τοπικών φορέων και να δυσχεράνει την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της υλοποίησης αναγκαίων έργων.
Σημαντικό μέρος της επιχειρηματολογίας των τοπικών αρχών επικεντρώνεται στις αυξήσεις που εκτιμάται ότι θα προκύψουν στο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες τελικά θα επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, η κεντρική διαχείριση μέσω ενός ενιαίου ΦΟΔΣΑ ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερες χρεώσεις για τις υπηρεσίες αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον πίεση στους τοπικούς προϋπολογισμούς και στα νοικοκυριά.
Ο Δήμαρχος Άκτιου-Βόνιτσας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 3ης ΔΕΝ Αιτωλοακαρνανίας, Αθανάσιος Κασόλας, ήταν μεταξύ εκείνων που διατύπωσαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στη συγχώνευση. Η επιχειρηματολογία του βασίζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι μεγάλες αποστάσεις, το χαμηλό επίπεδο οδικής σύνδεσης και οι αποκεντρωμένοι οικισμοί καθιστούν πιο αποτελεσματική την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η άμεση γνώση των τοπικών δεδομένων επιτρέπει στους φορείς να ενεργούν πιο ευέλικτα και να προσαρμόζουν τις λύσεις στις ανάγκες κάθε περιοχής.
Η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος και την ανάγκη εύρεσης λύσης αποδεκτής από όλες τις πλευρές, προτείνει την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Πολιτεία. Οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι επιθυμούν να συναντηθούν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους και να παρουσιάσουν τις ιδιαιτερότητες της Δυτικής Ελλάδας. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά τους, δηλώνουν έτοιμοι να επιδιώξουν συναντήσεις ακόμη και με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να υποστηρίξουν το μοντέλο που θεωρούν καταλληλότερο για την περιοχή τους.