Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, που γιορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου, αποτελεί μια από τις σημαντικές θεομητορικές εορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η ημέρα αυτή τιμά την αφιέρωση της Παναγίας στον Θεό από τους γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, και φέρει βαθιά θρησκευτική και πολιτισμική σημασία.
Η Ιστορία της Εορτής
Η αφήγηση για τα Εισόδια της Θεοτόκου δεν περιλαμβάνεται στα βιβλία της Καινής Διαθήκης αλλά αντλείται από τα απόκρυφα Ευαγγέλια, όπως το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου. Σύμφωνα με αυτά, οι γονείς της Θεοτόκου, μετά από πολλά χρόνια άτεκνου γάμου, παρακάλεσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, υποσχόμενοι να το αφιερώσουν σε Αυτόν. Η προσευχή τους εισακούστηκε, και η Άννα γέννησε την Μαριάμ. Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γονείς της στον Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ για να αφιερωθεί στον Θεό.
Η εορτή καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα στην Ανατολή και αργότερα στη Δύση. Το γεγονός συνδέεται και με την ίδρυση της βασιλικής της Αγίας Μαρίας της Νέας στην Ιερουσαλήμ από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 543 μ.Χ. Στο Βυζάντιο, επί αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180), καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας.
Ημέρα Τιμής για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Στην Ελλάδα, η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι επίσης αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις, που τιμούν την «Υπέρμαχο Στρατηγό» τους, την Παναγία. Είναι μια ημέρα που συνδέει την θρησκευτική παράδοση με την εθνική υπερηφάνεια, αποδίδοντας ευγνωμοσύνη για την προστασία της Παναγίας.
Το Έθιμο των «Πολυσπορίων»
Η εορτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους αγρότες, που αποκαλούν την Παναγία «Αρχισπορίτισσα», «Μεσοσπορίτισσα» ή «Ξεσπορίτισσα», ανάλογα με το στάδιο της σποράς. Στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, την ημέρα αυτή συνηθίζεται να βράζουν σπόρους από διάφορα γεωργικά προϊόντα. Μέρος από αυτούς προσφέρεται στην εκκλησία για ευλογία, ενώ οι υπόλοιποι καταναλώνονται ή μοιράζονται ως «χρόνια πολλά».
Λαογραφία και Προβλέψεις
Η ημέρα συνδέεται και με μετεωρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με την παράδοση, «την ημέρα αυτή βασιλεύει η Πούλια, και όπως θα είναι ο καιρός σήμερα, έτσι θα είναι και τις επόμενες σαράντα ημέρες». Η σύνδεση της εορτής με τις φυσικές διεργασίες και τις παραδόσεις του λαού αποδεικνύει την αρμονία ανάμεσα στη θρησκεία και την καθημερινή ζωή.
Πού Γιορτάζονται τα Εισόδια
Η εορτή τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στα Χανιά, τη Λειβαδιά, την Αμφίκλεια, την Κίμωλο και την Αθήνα, όπου βρίσκεται το ιστορικό ναΐδριο της Καπνικαρέας στην οδό Ερμού. Οι τοπικές εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς, που συμμετέχουν στις λειτουργίες και τιμούν τη Θεοτόκο με ευλάβεια.
Οι Μαρίες και το Έθιμο της Εορτής
Σύμφωνα με το έθιμο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στις ανύπαντρες Μαρίες, σε αντίθεση με τις παντρεμένες, που γιορτάζουν στις 15 Αυγούστου. Αν και λίγες ανύπαντρες Μαρίες τηρούν ακόμα το έθιμο, η παράδοση συνεχίζει να υπάρχει, προσφέροντας έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στη θρησκευτική γιορτή.