Ο Νοέμβριος αποτελεί παραδοσιακά μήνα συγκομιδής για το ελαιόλαδο, με τους παραγωγούς να επικεντρώνονται στη συλλογή των ελιών και όχι στις πωλήσεις. Η φετινή περίοδος δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις συνέβαλαν στην ευνοϊκή ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, καθιστώντας την αγορά σχετικά ήρεμη.
Παράλληλα, η βιομηχανία τυποποίησης αξιοποιεί τις αγορές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο σε τιμές μεταξύ 6,50 και 7,50 ευρώ ανά κιλό. Χώρες όπως η Τυνησία, η Πορτογαλία και η Τουρκία, με χαμηλότερα κόστη παραγωγής, προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, επιτρέποντας στη βιομηχανία να διαθέσει συσκευασμένο ελαιόλαδο στην αγορά σε τιμές μεταξύ 5,70 και 6,00 ευρώ ανά κιλό μέχρι τα Χριστούγεννα.
Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην επαναφορά των περίπου 400.000 τόνων ελαιολάδου που, λόγω υψηλών τιμών, είχαν αντικατασταθεί από άλλα έλαια τα προηγούμενα δύο χρόνια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες τιμές, που κυμαίνονται μεταξύ 5,00 και 5,50 ευρώ ανά κιλό, είναι πιο προσιτές για παραγωγούς με εντατικές καλλιέργειες, ενώ για τους Έλληνες παραγωγούς, με μικρότερη απόδοση ανά δέντρο, η αναμονή για καλύτερες τιμές την άνοιξη μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα.
Στην Ισπανία, τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης κατά 20%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, πωλήθηκαν 84.000 τόνοι ελαιολάδου, ενώ με τις εισαγωγές η συνολική εκροή έφτασε τους 104.000 τόνους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν μια σταδιακή σταθεροποίηση της αγοράς ελαιολάδου, με την κατανάλωση να ανακάμπτει και τις τιμές να προσαρμόζονται σε πιο προσιτά επίπεδα για τους καταναλωτές.