Με βάση την απόφαση του Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, η αντιπυρική περίοδος παρατείνεται έως τις 15 Νοεμβρίου 2024, παρέχοντας επιπλέον χρόνο προσοχής και προστασίας για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και των γύρω περιφερειών. Η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων, που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών.
Προσαρμογή στα Νέα Δεδομένα: Απαγόρευση Χρήσης Πυρός
Η αντιπυρική περίοδος, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ολοκληρωνόταν στις 31 Οκτωβρίου, επεκτάθηκε κατά δύο εβδομάδες. Κατά την παράταση αυτή, ισχύουν τα μέτρα της υπ’ αριθμόν 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης, που αφορούν την απαγόρευση της χρήσης πυρός σε περιοχές όπως δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, αγροτικά κτήματα, πάρκα, άλση και οικοπεδικούς χώρους. Οι περιορισμοί αυτοί παραμένουν σε ισχύ για να αποτραπεί η εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, ειδικά σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.
Η Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Αρχής
Σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τονίζεται η ανάγκη συνεργασίας όλων των κατοίκων και η προσοχή τους για την αποφυγή πυρκαγιών. Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών από νομούς όπως Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και του Ιονίου. Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων υπέγραψε την παράταση με έδρα την Πάτρα, επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.
Η απόφαση αφορά περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, και Μεσσηνίας, καθώς και τα νησιά Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος. Επεκτείνεται επίσης στον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων και στα Κύθηρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο και την Ύδρα, περιοχές που γεωγραφικά υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής.
Γιατί Παράταση; Οι Παράγοντες που Επηρεάζουν τις Αποφάσεις
Η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των ασυνήθιστων για την εποχή καιρικών συνθηκών. Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αστάθεια στο κλίμα, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ανομβρία. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία αυξάνουν την πιθανότητα πυρκαγιών, καθώς τα ξερά χόρτα και τα δάση καθίστανται εξαιρετικά εύφλεκτα. Η παράταση της αντιπυρικής περιόδου αποτελεί ένα μέτρο προληπτικής δράσης, αποσκοπώντας στην προστασία του φυσικού πλούτου και της περιουσίας των πολιτών.
Η Συμμετοχή των Πολιτών: Τι Πρέπει να Προσέξουμε
Οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη, όπως η καύση ξερών χόρτων, η χρήση μηχανημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρες και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δασών.
Οι παραβάτες της σχετικής Πυροσβεστικής Διάταξης μπορεί να αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή ακόμη και ποινικές διώξεις. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πυρκαγιές δεν απειλούν μόνο τη φυσική ομορφιά των περιοχών μας, αλλά και τις ζωές και την περιουσία των συμπολιτών μας.