Η πανώλη των αιγοπροβάτων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας, με πολλούς κτηνοτρόφους να αναμένουν αποζημιώσεις για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που δρομολογούνται για την υποστήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν ανακύψει.
Αποζημιώσεις και Αντικατάσταση Ζωικού Κεφαλαίου
Ο Υπουργός τόνισε ότι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επλήγησαν από την πανώλη, θα είναι επαρκείς για να αντικαταστήσουν τα ζώα που χάθηκαν λόγω της αναγκαίας εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων. Αυτό προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687/20, ο οποίος καθορίζει τις αποζημιώσεις για τις περιπτώσεις μαζικών απωλειών ζώων λόγω ζωονόσων.
Η συζήτηση για τις αποζημιώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας, θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί με το τέλος του κύκλου της πανώλης. Ο Υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να υποστηρίξει τους παραγωγούς όσο το δυνατόν περισσότερο, και ότι οι αποζημιώσεις θα επιτρέψουν στους κτηνοτρόφους να ανακτήσουν τη χαμένη τους παραγωγική ικανότητα.
Συμβούλιο Υπουργών και Ευρωπαϊκή Ανταπόκριση
Το ζήτημα των αποζημιώσεων θα τεθεί και στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 23 Σεπτεμβρίου, όπου ο κ. Τσιάρας θα ζητήσει περαιτέρω στήριξη από την ΕΕ. Ήδη, η Ελλάδα έχει λάβει τα εύσημα από την ΕΕ για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανώλη, ενώ παράλληλα ο Υπουργός έχει επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους, ζητώντας την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την ανακούφιση των πληγέντων.
Σύγκριση με άλλες Χώρες και Διεθνείς Εμπειρίες
Η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία στη διαχείριση της πανώλης σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ η Ελλάδα με περίπου 14 εκατομμύρια αιγοπρόβατα έχει θανατώσει περίπου 25.000 ζώα, η Ρουμανία, με αντίστοιχο πληθυσμό, έχει θανατώσει πάνω από 250.000 ζώα. Αυτή η σύγκριση αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, τα οποία απέτρεψαν μεγαλύτερες απώλειες.
Ευλογιά Προβάτων στον Έβρο
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εμφάνιση ευλογιάς στα πρόβατα του Έβρου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τον περιορισμό της νόσου. Η ευλογιά, αν και πιο ανθεκτική λόγω του ότι είναι ιός DNA, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά σε άλλες περιοχές, όπως η Φθιώτιδα, όπου εκριζώθηκε μέσα σε ένα εξάμηνο. Ο Υπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, καθώς οι συγκεκριμένες ζωονόσοι δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων λόγω αυτών των ασθενειών.
Τα «Κόκκινα Δάνεια» των Αγροτών
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιάρας απάντησε σε ερωτήσεις για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τον αγροτικό τομέα τα τελευταία χρόνια. Ο Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται κοντά στη ρύθμιση του ζητήματος, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά είναι δεσμευμένοι στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
Αποζημιώσεις για την Κακοκαιρία Daniel
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, ενημερώνοντας ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ήδη έχουν καταβληθεί 270 εκατομμύρια ευρώ από τα περίπου 310 που προβλέπονται για την αποζημίωση της αγροτικής παραγωγής.