Η επιδημία πανώλης των αιγοπροβάτων που έχει πλήξει την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στον κτηνοτροφικό κλάδο και τις τοπικές αγορές κρέατος. Η κατάσταση αυτή απειλεί άμεσα τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων, δημιουργώντας ανησυχία τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές. Στο επίκεντρο αυτής της κρίσης βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί, δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Η Σημασία του Προβλήματος
Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μια σοβαρή ασθένεια που πλήττει τα μικρά μηρυκαστικά, όπως τα αιγοπρόβατα. Η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς οι αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση στη σφαγή των ζώων, ακόμη και αν αυτά είναι υγιή, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες της αγοράς κρέατος, καθώς θεωρείται καταστροφική για τον κλάδο τους.
Οι Αντιδράσεις των Κτηνοτρόφων και των Επαγγελματιών Κρέατος
Ο Βασίλης Παπαθανάσης, πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων, μίλησε στο sinidisi.gr και εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση της σφαγής των ζώων ως «καταστροφική» για τους κτηνοτρόφους. Ο Παπαθανάσης τόνισε ότι, εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οι συνέπειες θα είναι δυσβάστακτες και για τους κρεοπώλες, καθώς η έλλειψη τοπικού κρέατος θα οδηγήσει στην εισαγωγή κρέατος από το εξωτερικό, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος και πλήττοντας την τοπική οικονομία.
Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) Αιτωλοακαρνανίας, από την πλευρά του, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά και τις εισαγωγές ζώντων ζώων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Κοτοπούλη, η έλλειψη επαρκών ελέγχων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών έχει οδηγήσει στην τρέχουσα κρίση.
Οικονομικές Επιπτώσεις και Απαιτούμενα Μέτρα
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανώλης είναι ήδη αισθητές, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου και των εισοδημάτων τους. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή πεθαίνουν λόγω της ασθένειας. Η ΟΑΣ απαιτεί αποζημιώσεις της τάξης των 300 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, ποσό που κρίνεται απαραίτητο για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να επιβιώσουν οικονομικά και να παραμείνουν στο επάγγελμα.
Επιπλέον, η ΟΑΣ διεκδικεί τη στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και την επαναλειτουργία των κρατικών κτηνιατρείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Ζητούν επίσης να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της ασθένειας.
Ψυχολογικές Επιπτώσεις
Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν επιφέρει μόνο οικονομικές συνέπειες, αλλά και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους. Πολλοί από αυτούς είναι βαθιά δεμένοι συναισθηματικά με τα ζωντανά τους και η θέα των ζώων τους να θανατώνονται, παρότι υγιή, τους προκαλεί τεράστιο πόνο και θλίψη. Είναι άνθρωποι που έχουν περάσει πολλά με τις εκτροφές τους, έχοντας αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες στο παρελθόν, αλλά τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να σώσουν μεγάλο μέρος του κοπαδιού τους, όπως μας λένε κάποιοι από αυτούς, ακόμα και ένα άρρωστο ζώο έχει ελπίδες να γίνει καλά. Για αυτούς, η απώλεια κάθε ζώου δεν είναι απλώς οικονομικό πλήγμα, αλλά και μια βαθιά συναισθηματική πληγή. Επίσης αποτελεί, μια απόλυτη αβεβαιότητα για το ίδιο τους το μέλλον και όπως λένε και οι ίδιοι, ποιος θα μπορέσει να ξαναφτιάξει το κοπάδι από την αρχή;
Προτάσεις και Προοπτικές
Για να αντιμετωπιστεί η κρίση, οι κτηνοτρόφοι προτείνουν την εμπλοκή ιδιωτών κτηνιάτρων στις διαδικασίες ελέγχου, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει τους ελέγχους και να διασφαλίσει την υγεία των ζώων. Εφόσον αποδειχθεί ότι τα ζώα είναι υγιή, προτείνουν να επιτρέπεται η σφαγή τους ώστε να μην χάνονται πολύτιμα προϊόντα και εισοδήματα.
Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι ζητούν να μην χρησιμοποιηθεί η κρίση ως πρόσχημα για τη μείωση των τιμών στο γάλα και το κρέας, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε ακόμα περισσότερο τον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο. Ζητούν επίσης την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να καταστρέψουν τις ζωοτροφές τους και την κάλυψη των εξόδων καραντίνας και προστασίας από το κράτος.
Δείτε βίντεο απο τον πρόεδρο Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπ. Κοτοπούλη
Δείτε και την δήλωση του πρόεδρου του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλη Παπαθανάση https://sinidisi.gr/aitoloakarnania-katastrofiki-gia-toys-ktinotrofoys-i-panoli-ton-aigoprovaton/#goog_rewarded