Η Σαχάρα, η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου και γνωστή για τις ακραίες ξηρές συνθήκες της, βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Μετά από έντονες βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από έναν σπάνιο τροπικό κυκλώνα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024, πολλές περιοχές της ερήμου «πρασίνισαν», εμφανίζοντας βλάστηση και λίμνες σε σημεία που κάποτε ήταν απόλυτα άνυδρα.
Πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες
Οι εικόνες της NASA από το δορυφόρο Terra καταδεικνύουν μια δραματική αλλαγή στο τοπίο της Σαχάρας. Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ο κυκλώνας πέρασε από τις βορειοδυτικές περιοχές της ερήμου, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας και της Λιβύης. Αυτές οι χώρες, γνωστές για τις ακραία ξηρές συνθήκες τους, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωπες με καταρρακτώδεις βροχές.
Ο τροπικός κυκλώνας σχηματίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και, ενώ συνήθως τέτοιες καταιγίδες δεν επηρεάζουν την περιοχή της Σαχάρας, αυτή τη φορά το καιρικό σύστημα μετακινήθηκε βόρεια, φέρνοντας μαζί του τεράστιες ποσότητες υγρασίας από την υποσαχάρια Αφρική.
Αντίκτυπος στις τοπικές κοινότητες
Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν ήταν μόνο ένα καιρικό φαινόμενο, αλλά προκάλεσαν και σοβαρές καταστροφές σε ανθρώπινες κοινότητες. Στο νότιο Μαρόκο, οι πλημμύρες σκότωσαν τουλάχιστον 11 ανθρώπους, ενώ άλλοι εννέα παραμένουν αγνοούμενοι. Πάνω από 500 οικογένειες Σαχράουι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους στην περιοχή του Τιντούφ, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες, με κατεστραμμένα σπίτια, κατεστραμμένους δρόμους και διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.
Η περιοχή της Σαχάρας είναι μία από τις πλέον άνυδρες στον πλανήτη, με ελάχιστες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αν και καταγράφονται κάποιες βροχές τους καλοκαιρινούς μήνες, το φαινόμενο ενός τροπικού κυκλώνα που προκαλεί τόσο έντονες βροχοπτώσεις είναι σπάνιο και αξιοσημείωτο.
Μια προσωρινή «πράσινη» Σαχάρα
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι παρόλο που αυτή η «πρασινισμένη» Σαχάρα είναι εντυπωσιακή, δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ. Το φαινόμενο αυτό είναι πρόσκαιρο και οι περιοχές που επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες θα επιστρέψουν σύντομα στην ξηρή τους κατάσταση.
Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις πιο ξηρές περιοχές του πλανήτη. Καθώς η θερμοκρασία της γης αυξάνεται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τροπικοί κυκλώνες, μπορεί να γίνουν πιο συχνά σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν επηρεάζονταν.