Η απώλεια ενός ακόμη Όρνιου στα Ακαρνανικά Όρη από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια αποτελεί μία θλιβερή υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή λόγω της ανάπτυξης αιολικών πάρκων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Το συγκεκριμένο περιστατικό καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ των απαραίτητων περιβαλλοντικών προστατευτικών μέτρων και της ταχείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να λαμβάνονται οι απαραίτητες προβλέψεις για την προστασία των απειλούμενων ειδών. Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, επισημαίνεται πως το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στα Ακαρνανικά Όρη, κοντά σε ανεμογεννήτρια του αιολικού σταθμού «ΠΕΡΓΑΝΤΗ».
φωτογραφίες : Νίκος Μπούκας
Η Ανάγκη Προστασίας των Όρνιων
Τα Όρνια (Gyps fulvus) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αρπακτικά πουλιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία απειλούνται σοβαρά από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές με πλούσια ορνιθοπανίδα. Το θύμα της συγκεκριμένης περίπτωσης ήταν ένα Όρνιο που είχε απελευθερωθεί το 2022 στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο προγράμματος ενίσχυσης του πληθυσμού του είδους, με την ελπίδα ότι θα συνέβαλλε στην αναπαραγωγή και διατήρηση του πληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα.
Η απώλεια αυτού του νεαρού γύπα υπογραμμίζει το πρόβλημα που προκύπτει από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές όπου αναπαράγονται και κινούνται προστατευόμενα είδη, όπως τα Όρνια. Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των δράσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων, τα αιολικά πάρκα αποτελούν μια συνεχή απειλή για την επιβίωσή τους.
Νομοθετικές Ελλείψεις και Πολιτικές Παράλειψεις
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική απώλεια του ζώου. Η έλλειψη προληπτικών μέτρων είναι άμεση συνέπεια της ανεπαρκούς νομοθετικής κάλυψης και των αυθαίρετων αδειοδοτήσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες, όπως η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), με αποτέλεσμα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους να αγνοούνται συστηματικά.
Η συνέχιση της λειτουργίας των αιολικών σταθμών σε περιοχές όπως τα Ακαρνανικά Όρη, που φιλοξενούν μερικούς από τους τελευταίους εναπομείναντες πληθυσμούς Όρνιων, οδηγεί αναπόφευκτα σε περαιτέρω απώλειες, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί με τον θάνατο δύο ακόμη γύπων στην ίδια περιοχή από το 2019.