Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την τύχη, τις συμπτώσεις ή απλώς το γεγονός ότι το Facebook κάποιες φορές φέρνει μπροστά μας τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα. Ήταν λοιπόν στον πρώτο μήνα λειτουργίας της ιστοσελίδας μας όταν εμφανίστηκε η εικόνα ενός μελισσοκόμου, γεμάτος περηφάνια μπροστά από τα προϊόντα του. Ο Θοδωρής Πογωνιώτης, όπως έγραφε το προφίλ του, έδειχνε αμέσως ένας χαμογελαστός, ζεστός άνθρωπος και το ότι ήταν από την περιοχή μας ήταν αρκετό για να μας κινήσει το ενδιαφέρον.
Το αποτέλεσμα; Αποφασίσαμε να τον προωθήσουμε μέσω του Vonitsa Vibes, το οποίο σύντομα θα περιλαμβάνει μια ενότητα αφιερωμένη σε τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις. Με πρώτη ανάρτηση το μέλι του Θοδωρή τώρα που το δοκιμάσαμε!
Έτσι ξεκίνησε η πρώτη μας γνωριμία με τον Θοδωρή. Ήταν χαρά μας να ακούσουμε ότι πολλοί από εσάς ανταποκριθήκατε στην ανάρτησή μας, αγοράζοντας τα προϊόντα του, και αυτό μας έκανε να νιώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντί του. Ο Θοδωρής, από την πλευρά του, εκείνη την ημέρα, μας υποσχέθηκε ότι θα μας καλέσει στα μελίσσια του για να μας δείξει από κοντά τη δουλειά του, και έτσι ένα όμορφο Σάββατο, στις 12 Οκτωβρίου, τον συναντήσαμε στην πλατεία της Πογωνιάς. Ακολούθησε μια βόλτα μαζί του μέχρι το Βαθυαβάλι, όπου είχε μεταφέρει το μελίσσι του.
Το πρώτο πράγμα που μας τράβηξε την προσοχή ήταν το γνώριμο βουητό των μελισσών, που είχαν αρχίσει να προσαρμόζονται στο νέο τους περιβάλλον. Ο Θοδωρής, με μεγάλη άνεση και πάθος, μας εξήγησε πολλά για την τέχνη της μελισσοκομίας και το πόσο σημαντικό είναι να δουλεύεις με σεβασμό προς τις μέλισσες και τη φύση. (δείτε το βίντεο της συνέντευξης).
Εκείνη την μέρα, όμως, μάθαμε και κάτι ακόμα. Μοιράστηκε μαζί μας και πιο προσωπικές στιγμές, αποκαλύπτοντας μας πόσο πολυμήχανος άνθρωπος είναι, πώς ισορροπεί ανάμεσα σε διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά και το πόσο σημαντική είναι για εκείνον η κόρη του, η οποία αποτελεί το κέντρο της ζωής του. Ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα, κάθε φορά που φώτιζε το πρόσωπο του, όταν αναφερόταν σε εκείνη.
Από το πρωί, ως pastry chef σε ξενοδοχείο της Παλαίρου το καλοκαίρι, μέχρι τον χειμώνα, που τον περνά στη Γαλλία όπου εργάζεται, ο Θοδωρής επιστρέφει πάντα στην αγαπημένη του Πογωνιά για να ασχοληθεί με τα μελίσσια του και να βρει ηρεμία κοντά στη φύση. Το πάθος του για τον τόπο μας, τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, είναι εμφανές σε κάθε του λέξη. Ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αθήνα, αναζητώντας μια πιο ήρεμη και φυσική ζωή εδώ, κοντά στη γη που τόσο αγαπά.
Ο Θοδωρής, μάλιστα, δεν σταματά να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του μελιού του, εξηγώντας ότι η κρυστάλλωση του μελιού τον χειμώνα δεν είναι ένδειξη χαμηλής ποιότητας, αλλά το ακριβώς αντίθετο: είναι δείγμα αγνού, ποιοτικού μελιού.
Με την επιστροφή του στον τόπο του, ο Θοδωρής δεν επαναφέρει μόνο την παράδοση της μελισσοκομίας, αλλά προσθέτει αξία στην τοπική οικονομία και ενισχύει τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Το μέλι του, με τη μοναδική γεύση και αγνότητά του, αποτελεί έναν ζωντανό σύνδεσμο μεταξύ φύσης και τοπικής παραγωγής.
Ως τοπική κοινότητα, έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να στηρίξουμε τοπικούς παραγωγούς. Σας προτρέπουμε να γνωρίσετε από κοντά τα προϊόντα του Θοδωρή, να τα δοκιμάσετε και να ενισχύσετε τους τοπικούς παραγωγούς που εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν υψηλή ποιότητα. Μέσα από τη στήριξη αυτή, όχι μόνο διατηρούμε την παράδοση, αλλά συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Θοδωρή για το εξαιρετικό μέλι που μας πρόσφερε ως δώρο και για την υπέροχη συντροφιά εκείνη την ημέρα.
Θοδωρή, χαρήκαμε που σε γνωρίσαμε και σου ευχόμαστε να παραμείνεις πάντα ελεύθερος στην ψυχή, γιατί το αξίζεις. Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο στη μελισσοκομία όσο και στη ζωή, το μέλλον σου θα είναι γεμάτο επιτυχίες και νέες, όμορφες εμπειρίες.
Τα προϊόντα του Θοδωρή μπορείτε να τα βρείτε μέσα από το προφίλ του στο facebook (Πατήστε Εδώ!)
Ή να τον καλέσετε στο κινητό του: 6937466637
Φωτογραφίες : Άγγελος και Παντελής Ρεβίνας