Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα άσκησε διώξεις κατά 100 ατόμων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης με γεωργικά κονδύλια, προκαλώντας ζημία ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διώξεις αυτές σχετίζονται με τρεις δικογραφίες που σχηματίστηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά από έρευνες για απάτες με κοινοτικές επιδοτήσεις που προορίζονταν για τη χρήση βοσκοτόπων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, την περίοδο 2017-2020, κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, υπέβαλαν αιτήσεις για ευρωπαϊκά γεωργικά κονδύλια που διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η ελληνική Αρχή Πληρωμών των καθεστώτων ενισχύσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Οι ύποπτοι φέρονται να υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστογραφημένα μισθωτήρια αγροτεμαχίων που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν ενοικιάσει. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.
Οι δίκες των κατηγορουμένων έχουν προγραμματιστεί ως εξής: Εξήντα τέσσερα άτομα (56 ως δράστες και οκτώ ως συνεργοί) παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 18 Φεβρουαρίου 2025, με την εκδίκαση να έχει οριστεί για τις 16 Μαΐου 2025. Άλλα 22 άτομα (16 δράστες και έξι συνεργοί) παραπέμφθηκαν σε δίκη τον Ιανουάριο του 2025, με την εκδίκαση να έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου 2025. Τέλος, 14 κατηγορούμενοι (οκτώ ως δράστες και έξι ως συνεργοί) παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη το 2024, με τη δίκη τους να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου 2025.
Σε περίπτωση καταδίκης, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη, καθώς και πρόστιμα. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη φέρεται να έλαβε τα δύο τρίτα των συνολικών επιδοτήσεων το 2020, με αγρότες να δηλώνουν ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα, ενώ σε 34 περιπτώσεις οι αιτήσεις τους αφορούσαν γη εκτός Ελλάδας, όπως στη Βόρεια Μακεδονία. Η ζημιά από αυτή την πρακτική εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 283 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διορίζοντας νέο πρόεδρο τον συνταξιούχο πρόεδρο Εφετών, Νικόλαο Σαλάτα, τον έκτο επικεφαλής του οργανισμού μέσα σε πέντε χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνεχίζει τις έρευνες για την αποκάλυψη και αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών, με στόχο την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.